• Brandlukning huldæk

  Brandlukninger i huldæk - hvordan?

  af Tom Abildgaard, Scandi Supply

  Klassiske huldækelementer er blandt de mest benyttede etageadskillelser i Danmark, og løser mange opgaver tilfredsstillende. Der er dog udfordringer, når vi begynder at bore huller eller lave større udsparinger i dækelementerne. Dette skyldes, at varme kan ledes hurtigere ind i kanalerne, hvorefter de forspændte liner opvarmes fra ikke blot undersiden men nu også inde fra kanalerne. Dette medfører et tidligere svigt af bæreevnen for huldækket og dermed er udfordringen ikke længere brandlukningen i sig selv, men nu hele dækelementet.

  Derfor bør det overvejes hvorledes brandlukningerne udføres, så bæreevnen i tilfælde af brand ikke svækkes. Brandlukningssystemer er brandprøvet efter EN 1366-3 og klassificeret efter EN 13501-2. Disse standarder medfører, at de dæk som bruges ved brandprøvningerne er massive dæk i minimum 150mm tykkelse. Oftest er tykkelsen ikke nogen udfordring, da huldæk oftest laves tykkere.

  Nogle af de typiske udfordringer kan være:

  • For lidt dæklag i undersiden af dækket, som medfører at brandpakninger ikke har nok modhold
  • Systemet er dokumenteret med brandsikring oppe fra øverst i dækket (Eksempelvis FireFree B722 Brandmastik, FireFree B790 Brandbøsning, FireFree B280 Brandgips og FireFree Brandplade) Hvilket medfører en direkte varmestrøm ind i kanalerne fra undersiden
  • Ved støbning med brandgips løber gipsen ind i kanalerne
  • Bagstop til fugeløsninger kan ikke fastholdes i konstruktionen, men forsvinder ind i kanalerne

  Derfor bør man have flere overvejelser med i denne proces:

  • Skal kanalerne stoppes INDEN installationerne trækkes?
  • Skal brandlukninger, der er dokumenteret oppe i dækket også, eller kun udføres nedefra og hvordan får man tydeliggjort dette krav under projektering/udbud?

  Der er helt sikkert flere punkter, som er væsentlige for både projekterende og installatører. Vi har stor erfaring i vejledning ved ovenstående situationer og vi deler meget gerne ud af vores viden. Kontakt os derfor på 76 24 48 00 eller undertegnede direkte på 23 22 05 68

  Du finder alt produktinformation omkring FireFree-systemet her: KLIK HER

  Du finder videoer vedrørende brandlukninger på dette link: KLIK HER